Teknik inokulasi untuk menghasilkan gaharu dari pokok karas

Teknik inokulasi pokok karas untuk menghasilkan gaharu yang bermutu tinggi sering menjadi persoalan. Bagaimanakah teknik yang benar-benar berkesan untuk menghasilkan teras . Atau hanya dapat diproses menjadikan minyak sahaja ?.

Gaharu merupakan salah satu komoditi hasil hutan bukan kayu. Ia menjadi rebutan kerana hasilnya yang cukup tinggi . Sebelum penemuan teknik inokulasi ianya bergantung sepenuhnya kepada gaharu yang terjadi sendiri dihutan asli di Asia. Pada masa sekarang teknik penghasilan gaharu secara moden telah ditemui oleh pakar yang membuat R&D dalam bidang ini. Teknik inokulasi ini dilakukan sumber gaharu tidak bergantung pada sumber semula jadi sahaja.

Menurut pakar-pakar dalam bidang ini pokok yang hendak diinokulasi mestilah sihat. Saiz pokok hendaklah melebihi 15 cm diameter. Bergantung kepada spesis yang digunakan biasanya pokok tersebut berumur 5 hingga 7 tahun.

Bahan yang digunakan untuk inokulasi bergantung kepada syarikat pengeluarannya. Pada masa sekarang masih sukar diperolehi dalam pasaran terbuka. Tekniknya pula terdapat berbagai cara dan kaedah.

Secara umumnya kaedah yang digunakan adalah dengan menebuk llubang pada batang, akar dan ranting pokok karas. Besar lubang ialah 3mm. Jarak antara lubang bergantung kepada teknik yang digunakan.

Siapkan inokulum cair dan suntikkan kedalam lubang sebanyak 1cc perlubang. Selepas itu lubang-lubang ini ditutup. Selepas satu bulan bahagian diantara dua lubang ituk diperiksa untuk memastikan gaharu telah mula terhasil.

Gaharu adalah resin yang terjadi hasil dari tindakbalas bahan inokulan tadi. Tikdakbalas antibody pokok untuk melawan bakteria atau fungus yang menyerang okok tersebut.

Advertisements

Posted on 9 October, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: