Apakah sarang burung walit boleh digunakan untuk sistem imunisasi penularan penyakit selsema babi (H1N1)

Sarang burung sajian paling berharga.

SEJAK berkurun, sarang burung dianggap produk penjagaan kesihatan terunggul dalam budaya Cina. Ramai orang Cina menganggap sarang burung antara sajian pemakanan paling berharga dan luar hiasa. Tetapi, masih ramai yang berrtanya-tanya mengenai sarang burung – adakah ia boleh dimakan?

Sebenarnya. sarang burung diperbuat daripada air liur burung layang-layang (walit). Kerongkongnya yang berkelenjur lendir menghasilkan banyak air liur yang lembik dan melekit. Burung ini menjalin sarang. biasanya di tempat berbahaya seperti di cerun curam dan batu batan tinggi.

Dalam tradisi rnasyarakat Cina sarang burung dipercayai mempunyai kesan kecantikan (terrhadap penampilan seseorang dan membantu merangsang kulit yang lembut dan halus. Penyelidikan saintifik moden pula mendapati ia mengandungi mineral kepekatan tinggi, protein aktif serta protein gelatin, sekali gus menjadikan ia pruduk kesihatan semula jadi yang tulin scsuai untuk semua peringkat usia.

Profesor kimia dari Universiti China Hong Kong, Dr Jiang lun Xiang mendapati dua nilai pemakanan tinggi yang sangat unik dan aktif dalam sarang burung iaitu faktur sitimulasi mikrogenik dan perkembangan epidemik. Kedua-dua faktor itu membantu merangsang sel dan penghasilan semula struktur sel badan. Fungsi ini dikatakan menjadi punca utama sarang burung menghasilkan kulit yang muda, lembut. licin dan halus.

Pengambilan sarang burung dalam jangka panjang adalah ketahanan terbaik terhadap serangan penuaan. manakala unsur protein aktif dalam sarang burung turut merangsang pembesaran sel dalam sistern imunisasi. Lantas menguatkan imuniti badan dan mencegah penyakit.

Sarang burung diproses kini ada dalam helaian kering berbanding penyediaan sarang burung tradisional yang memerlukan banyak masa untuk merendam, mengasingkan kotoran dan mereneh. Proses mereneh sarang burung bukan tugas mudah kerana ia memerlukan penumpuan dan pengalaman dan direneh tempoh tertentu. lika direneh terlalu lama, semua nilai pemakanan dalam sarang burung akan hilang.

Cara menikmati sarang burung yang betul

Secara asasnya ada dua cara utama menikmati sarang hurung iaitu lebih kerap tetapi sedikit’ dan pengambilan tetap secara bcrterusan. Apa yang perlu anda lakukan adalah mengambil satu sudu kecil sarang burung segera setiap pagi dan malam.

Bagi kanak-kanak yang sering batuk dan selesema pengambilan sarang burung dapat membantu menguatkan sistem imiun badan, membolehkan mereka menikmati tempoh pembesaran yang sihat dan gembira. Manakala bagi lelaki ia membantu meningkatkan fungsi buah pinggang dan paru-paru serta kekuatan badan. Sarang burung juga sesuai bagi wanita hamil kerana ia memberi faedah kepada ibu dan bayi, Ini amat jelas kerana bayi yang dilahirkan mempunyai kulit yang sangat cerah dan halus, serta fungsi badan lebih kuat dibandingkan bayi lain, Ibu juga pulih lebih cepat selepas melahirkan.

Manfaat bagi warga emas pula, ia membantu mencegah pembentukan lendir dan meningkatkan fungsi paru-paru, di samping memastikan selera makan yang baik dan limpa yang sihat, bagi warga emas yang lazim mengalami batuk berterusan. mereka hanya perlu mencampurkan sarang burung dengan air suam dan di minum setiap pagi dan petang. hasilnya pasti mcmeranjatkan.

Pengguna Islam tidak perlu bimbang untuk menikmati hidangan ini kerana melepasi ujian Jabatan Kemajuan Islam Malaysia dan sarang burung adalah halal dimakan.

Artikel ini dipetik dari : Berita Harian bertarikh 14 Ogos 2004

Advertisements

Posted on 16 August, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: