Institut selidik gaharu dibina Perlis?

Muka surat 20 / Utusan Malaysia 10 Ogos 2009

Institut selidik gaharu dibina Perlis

Oleh SARAH NADLIN ROHIM

sarah.rohim@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 9 Ogos – Persatuan Gaharu Malaysia (PGM) berhasrat untuk me-nubuhkan Institut Penyelidikan Gaharu tempatan agar usaha dapat digiatkan bagi menyelidik dan mengembangkan industri gaharu di negara ini. Pesidennya, Datuk Seri Diraja Syed Razlan Jamalullail berkata, institut itu periu kerana industri gaharu mempunyai potensi untuk berkembang pesat dan menjadi salah satu kegiatan yang mampu menjana ekonomi negara.

Institut itu dicadangkan dibina di Periis kerana berhampiran dengan kawasan penanaman pokok gaharu yang luas seperti Thailand, Laos dan Kemboja. Kami akan berbincang dengan negara-negara luar sebelum memulakan proses menubuhkan institut tersebut,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini. Selain itu, Syed Razlan berkata, penubuhan PGM juga bertujuan menjaga kepentingan para pengusaha pokok gaharu dan memberi tunjuk ajar kepada mereka.

Penanaman gaharu boleh membantu pihak kerajaan dalam mengurangkan jurang kemiskinan luar bandar secara menggalakkan penanaman gaharu di tanah tanah terbiar atau tanah persendirian berieeluasan kecil. Pokok gaharu mampu memberi pulangan yang tinggi, tidak memerlukah penjagaan rapi dan mencegah kepupusan spesies gaharu di hutan,” jelasnya.

Syed Razlan berkata, melalui PGM, ahli-ahlinya dipastikan mendapat perlindungan daripada segi penjualan hasil gaharu selain pensijilan diberikan untuk memudahkan urus niaga dilaksanakan. “PGM juga prihatin dengan pemuliharaan alam sekitar dan sumber asli. Dan kami menentang sebarang kegiatan mencuri hasil gaharu dan kami berusaha untuk melindungi ahli-ahli. PGM juga akan memastikan industri gaharu diuruskan secara sistematik, dibangunkan secara ladang dan faedahnya dinikmati dan diwarisi oleh generasi akan datang,” katanya.

Syed Razlan menambah, baru-baru ini PGM telah mengadakan perjumpaan dengan Agensi Nuklear Malaysia (Nuklear Malaysia) untuk menjalankan sebarang kerjasama antara kedua-dua pihak. Periumpaan itu menyaksikan komitmen Nuklear Malaysia untuk memberi tunjuk ajar berdasarkan kemahiran dan kepakaran melalui-program penyelidikan dan pembangu

naa gaharu yang dilaksanakan sejak 2005.

Advertisements

Posted on 15 August, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: