Gelora politik ? projek walit menjadi pilihan.

Di Terengganu gelora politik bagaikan air berkocak dalam cawan, nampak macam nak tumpah, namun ianya semakin enak, semakin kuat kocaknya makin sedap. Macam teh tarik juga kuat kocaknya namun rasanya semakin enak. Dalam pada itu itu ramai dikalangan ahli politik berkira-kira untuk mencari projek yang lebih survible untuk masa depan yang tidak menentu. Maklumlah terdapat projek mega yang telah bermasalah seperti stadium runtuh , kolam renang bocur, menara jalur lebar tumbang dan sebagainya. Ini menyebabkan ada yang tak senang duduk.

Terdapat juga ahli politik yang merasakan jangka hayat mereka tidak panjang. Hanya menunggu masa untuk berkubur. Di suatu pihak lagi yang telah berangan-angan untuk mengambil alih kuasa. Itulah bicara dan sifir politik. Sebab itu terdapat pemimpin yang berhasrat memulakan projek burung walit demi masa depan mereka. Langkah bijak yang dibuat ini tentunya ada kaitan dengan survible politik mereka.

Bagi saya semakin ramai ahli politik yang berminat dengan projek burung adalah lebih baik, Jika mereka ada kepentingan dengan projek ini paling tidak penguatkuasaan oleh Pihak Berkuasa Tempatan tidak bersungguh sangat. Macam YB yang disiasat oleh SPRM itu adalah timbalan pengerusi jawatankuasa kerajaan tempatan. Nampaknya isu untuk mengadakan undang-undang berkaitan dengan penternakan walit senyap sedikit.

Dalam masa terdekat ini khabarnya terdapat seorang yang rapat dengan MB berhasrat untuk membangunkan projek walit iini di Terengganu. Syabash diucapkan atas niat baik itu. Dengan itu bertambah lagilah sahabat walit kita. saya doakan semuga berjaya.

Dalam kegairahan tersebut jangan lupa juga pada masalah yang terpaksa dihadapi dalam projek walit ini. antaranya adalah masalah seperti bangunan siap tapi burung tidak datang atau pun datang tetapi tidak menginap , menetap dan seterusnya membuat sarang dan membiak.

Mana-mana projek rumah walit terdapat musuh. terutamanya haiwan dan manusia. Haiwan pemangsa burung seperti burung helang, burung hantu dan sebagainya. Begitu juga seperti perusak sarang dan telor seperti tikus, semut, cicak, ular dan biawak. Semut dan anai-anai juga juga merupakan ancaman kepada kejayaan sesebuah rumah burung. Kecurian daripada manusia yang tidak bertanggung jawab.dengan memasang dengan Sistem penggera keselamatan yang yang canggih.

Advertisements

Posted on 6 August, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: