R&D dalam penghasilan gaharu dapat mengelakan kepupusan bekalan gaharu dari hutan asli.

Gaharu dari pokok Karas begitu mahal boleh mencecah sehingga RM14,000 – RM20,000 per kg untuk kepingan gaharu yang bermutu tinggi dan RM50,000 seliter bagi minyak. Keghairah untuk mendapat wang yang begitu tinggi menyebabkan bekalan kayu gaharu dari hutan asli telah diancam kepupusan. Jika tidak ada kesedaran untuk menanam semula negara kita mungkin tidak lagi dapat mengeksport hasil gaharu yang begitu ting
gi
permintaannya ke negara-negara Timur Tengah, Taiwan, Jepun dan sebagainya.

Kita patut menoleh ke negara jiran seperti Indonesia, Thailand dan Vietnam. Mereka sudah jauh meninggalkan kita dari segi teknologi dan perladangan. Namun begitu dengan penglibatan agensi kerajaan seperli FRIM .MIND & UPM dalam melaksanakan R&D pasti Malaysia mampu bersaing dengan negara jiran dalam penghasilan kayu gaharu ini.

Pengalaman Vietnam dalam penghasilan gaharu untuk setiap pokok menghasilkan gaharu bernilai di antara RM 4,000 – RM10,000. Mungkin tidak keterlaluan jika kita meletakkan RM2,000 sahaja untuk sepokok yang menghasilkan gaharu. Bayangkan anda menanam 1,000 pokok dan anda berpeluang menjadi jutawan, Malahan jika hanya 50% sahaja yang menjadi, jumlah pendapatannya masih lumayan!

Oleh itu amat penting untuk kita semua memperolehi sebanyak mungkin maklumat untuk memastikan penanaman pokok karas secara ladang ini berjaya. Kami mencadangkan untuk kita menanam spesis yang telah terbukti berjaya menghasilkan mutu gaharu yang tinggi dan mutu minyak Ky nam yang mendapat pasaran Antarabangsa yang mahal.

Advertisements

Posted on 5 August, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: