Apakah mungkin industri gaharu akan bertapak di Malaysia seperti industri getah dan kelapa sawit

Industri gaharu telah ramai yang tahu. Namun begitu ia merupakan industri yang baru muncul. Bagi kebanyakan rakyat Malaysia industri ini masih belum matang lagi. Maknanya belum terdapat bukti ada pengusaha yang benar-benar telah berjaya. Berbanding dengan kelapa sawit dan getah ia adalah industri yang telah matang. Banyak syarikat perladangan yang telah berjaya. Industri kelapa sawit telah bertapak dinegara ini lebih dari 30 tahun yang lalu. Mengikut sejarahnya kelapa sawit berasal dari Afrika dan telah diusahakan dengan jayanya di negara ini. Begitu juga dengan getah yang berasal dari Amerika Latin telah menjadi industri yang cukup matang di Malaysia. Malah Malaysia adalah salah sebuah negara pengeluar minyak sawit yang utama di dunia.

Bagaimana dengan gaharu ? mungkinkah ia bakal menjadi industri utama di Malaysia seperti getah dan kelapa sawit. Rakyat Malaysia sebenarnya telah arif dengan kayu gaharu ini. Dahulu kayu gaharu dikenali sebagai kayu “candan”. Kayu candan di Malaysia di eksport ke Timur Tengah melalui Singapura. Bagi pedagang kayu gaharu di Timur Tengah pengeksport terbesar kayu gaharu adalah Singapura.

Bila industri  gaharu ini cuba diperkenalkan di Malaysia ramai yang tidak berani mengambil risiko untuk terlibat dalam penanaman gaharu ini. Biasalah orang kita dengan sikap tunggu dan lihat orang lain berjaya dahulu baru nak mula. Biasanya orang yang berani membuat perubahan itulah yang akan berjaya. Bagaimana jika dah tanam tunggu sehingga lima, enam tahun akhirnya gagal. Pokok yang ditanam bukan jadi gaharu tetapi jadi kayu api atau kayu kertas sahaja. Apakah  sebenarnya ibu kepada kejayaan industri gaharu ini. Pokok depu atau karas yang ditanam tidak akan mengeluarkan resin atau teras kayu gaharu. dengan begitu  sahaja. Gaharu terjadi dalam pokok karas adalah hasil tindakbalas antibody bila ada serangan bahan asing dari luar. Dalam keadaan semula jadi tindakbalas ini terjadi bila pokok sakit atau steres. Tetapi keadaan begini sukar terjadi dalam keadaan biasa.

Perkembangan R&D dalam bioteknologi telah menemukan kaedah untuk menghasilkan sejenis mikrob yang boleh dibiakkan untuk  bertindakbalas dengan antibody dalam pokok karas  bagi menghasilkan gaharu. Kejayaan dalam perladangan gaharu ini bergantung sepenuhnya kepada teknologi penghasilan mikrob ini, Jika anda berjaya menemui mikrob ini dan dibuat inokulasi (cucuk) kepada batang pokok gaharu yang di tanam maka pokok tadi akan menghasilkan gaharu. Dari mana anda boleh menemui mikrob ini ?.

Advertisements

Posted on 18 July, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: