Apakah anda salah seorang pelabur yang bijak?.

Kejayaan dalam industri gaharu bergantung sepenuhnya kepada kejayaan inokulasi terhadap pokok karas yang ditanam. Kesan daripada proses inokulasi pokok akan kelihatan sakit atau stress. Inokulasi yang berjaya akan dapat dilihat dengan jelas selepas 3 bulan. Teknik yang digunakan juga penting untuk menentukan kejayaan. Hanya mereka yang pakar dan mahir sahaja yang tahu bagaimana teknik yang terbaik untuk menjalankan proses inokulasi ini.

Terdapat teknik mencucuk seperti menembak M16 atau peluru penabur kepada pokok karas ini. Apakah teknik ini yang terbaik atau ada kaedah lain yang lebih baik?. Apakah hasil daripada proses inokulasi. Apakah resin yang terjadi hanya dapat menghasilkan minyak sahaja. Atau akan terjadi teras gaharu yang berkualiti. Mana yang lebih tinggi nilainya dipasaran minyak kayu gaharu atau teras kayu gaharu. Apakah nilai yang boleh dihasilkan oleh satu batang pokok gaharu yang telah tersedia dengan ukuran lilit 15 cm untuk proses inokulasi. Soalan-soalan begini tentunya bermain dikepala anda sebelum terlibat dalam industri gaharu ini.

Apa pun cara mana yang terbaik bergantung kepada pakar yang menghasilkan bahan untuk inokulasi tersebut.

Apakah kaedah inokulasi yang anda hendak fikirkan. Sedang anda belum pun memiliki pokok untuk dibuat inokulasi. Jika anda belum memiliki pokok apakah wajar anda nak bincang tentang kaedah inokulasi tersebut. Saya percaya consultan yang terlibat dalam projek gaharu mempunyai jawapan bagaimana proses inokulasi yang akan dijalankan nanti..

Adalah penting sebelum anda terlibat dalam penanaman baharu ini maklumat yang tepat diperolehi terlebih dahulu. Jangan sekali-kali anda membuat keputusan tanpa maklumat yang tepat. Dengar cakap-cakap dikedai kopi anda pun memulakan projek penanaman gaharu ini.

Diantara maklumat yang harus anda tahu ialah tentang spesis yang terbaik. Anda juga harus bertanya kepada konsultan apakah jaminan yang boleh diberikan untuk kejayaan projek ini. Projek gaharu ini tidak seperti projek lain yang mempunyai skala ekonomi untuk dilaksanakan. Perladangan getah atau kelapa sawit tentu mempunyai skala ekonominya. Tetapi gaharu, anda boleh terlibat tidak bergantung kepada skala ekonominya. Anda boleh menanam sebatang pokok dihalaman rumah anda hinggalah kepada jutaan pokok diladang yang luas. Oleh kerana ia adalah pelaburan jangka panjang maka pulangan hasil agak lambat, kerana ia mengambil masa lima hingga enam tahun juga. Keputusan awal adalah penting. Nak tanam atau tak nak tanam. Mungkin anda boleh pejam mata untuk menanam 1 ekar tanah dengan kos anggaran RM20,000.00. Apabila masa enam tahun akan datang maka nilai pelaburan anda akan menjadi RM 1 juta. Atau jika tersalah buat pelaburan nilai pokok anda hanyalah RM5000.00 sahaja. Jika anda simpan RM20,000 hari ini ,adakah ia akan mempunyai kuasa beli dengan nilai yang sama lima enam tahun akan datang. Kejayaan anda adalah kebijaksanaan anda.

Advertisements

Posted on 18 July, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: