Kaedah penanaman pokok karas

Maaflah kerana sehari dua ini saya nak tulis pasal gaharu. Sebagai bekas graduan perhutanan, gaharu adalah bidang saya. Walau bagaimana pun saya akan tulis juga berkaitan dengan walit.

Pemilihan spesis pokok gaharu yang sesuai adalah penting untuk menentukan kejayaan. Jika anda menanam anak pokok dari benih yang dikutip daripada hutan yang berhampiran anda mungkin penanamannya lebih mudah. Tetapi kualitinya belum tentu terjamin.

Anak benih gaharu dari spesis yang telah dikenalpasti berkualiti hendaklah ditanam dengan cermat diladang. Anak benih yang sesuai ditanam diladang adalah yang berukuran 3 kaki tinggi. Harganya mungkin agak mahal tetapi hasilnya berbaloi. Sebelum menanam lubang hendaklah disediakan terlebih dahulu. Saiz lubang ialah 1.5 kaki X 1.5 kaki X 1.5 kaki. Jika penanaman tidak pada musim hujan, penyiraman air diperlukan pada pangkal pokok. Padatkan sedikit tanah disekelilingnya. Proses pemindahan anak pokok dari polibag kedalam lubang yang disediakan hendaklah berhati-hati agar tidak mencederakan akar pokok.

Bagi mendapatkan hasil pertumbuhan yang lebih cepat, sebelum anak pokok ditanam, lubang hendaklah dimasukkan sedikit baja kompos dan baja rock phosphate serta digemburkan tanahnya.

Penjagaan pokok karas ini tidaklah serumit penjagaan pokok lain, kerana ia adalah tumbuhan liar dihutan. Walau bagaimana pun untuk mendapatkan hasil yang terbaik pembajaan hendaklah dilakukan dalam tempuh 3-4 bulan sekali. Sebaiknya semasa pembajaan tanah disekeliling anak pokok tadi digemburkan. Adalah dicadangkan pembajaan dilakukan dua kali setahun selepas pokok berumur satu tahun. Sekali setahun pada tahun kedua dan seterusnya. Adalah diingatkan bahawa pokok karas terutamanya anak pokok adalah makanan haiwan ternakan seperti lembu dan kambing. Keperluan kepada pemasangan pagar adalah penting sekiranya masalah ini berlaku. Walaubagaimanapun, selepas 4-5 tahun umur pokok, haiwan ternakan boleh dilepaskan di dalam ladang karas ini. Setiap pokok yang mati perlu diganti pada tahun penanaman yang sama bagi memudahkan pengurusan ladang dan sekiranya perlu dibuat pada tahun kedua. anak pokok yang hampir sama dengan saiz pokok yang ada di ladang perlu dipilih.

Posted on 17 July, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: