Jarak penanaman pokok karas untuk perladangan dan juga secara integrasi dengan tanaman lain

Jarak penanaman pokok karas untuk perladangan dan juga secara integrasi dengan tanaman lain

Pokok karas bagi menghasilkan gaharu adalah tumbuhan hutan. Projek perladangan karas yang akan memberi keuntungan yang lebih adalah apabila pengusaha membiarkan pokok karas tumbuh dengan lebih lama. Secara amnya, perladangan karas boleh dilaksanakan secara dua pendekatan iaitu:

a. Mengintegrasikan dengan tanaman lain yang boleh memberi hasil dengan masa yang lebih sing kat. Jarak penanaman adalah luas.

b. Menanam dengan jarak tanaman yang rapat dan penebangan dalam 2-3 fasa. Tuaian dibuat mengikut kaedah.

Penanaman pokok karas diladang sebaiknya ditanam pada musim hujan kerana pokok karas memerlukan keadaan yang lembab. Ini membolehkan jumlah pokok yang hidup tinggi. Masa yang paling sesuai untuk penanaman ialah pada bulan November hingga Januari.

Namun begitu pokok karas tidak dapat hidup dikawasan air bertakung, oleh itu elakkan penanaman dikawasan berpaya. Jika anda hedak menanam pokok karas dikawasan berpaya, sistem peparitan yang baik perlu disediakan.

Anak yang baru ditanam hendaklah. Enam bulan pertama anak pokok yang berukuran 3 kaki tinggi perlukan perlindungan 50% daripada cahaya matahari yang terik. Selepas enam bulan teduhan yang diperlukan 25%. Selepas satu tahun pokok ini akan didedahkan sepenuhnya kepada matahari dan ini akan mempercepatkan pertumbuhannya.

Jarak penanaman yang rapat adalah 6 kaki x 10 kaki dimana dianggarkan sebanyak 800 pokok boleh ditanam bagi setiap ekar dan selepas peringkat seterusnya selepas penuaian fasa pertama pokok akan berda pada jarak sekitar 10 kaki x 10 kaki dan jumlah pokok adalah sekitar 400 pokok. Sekiranya pendekatan integrasi dilaksanakan, jarak tanaman adalah 8 kaki x 10 kaki. Walaubagaimanapun jarak ini juga adalah bergantung kepada jenis tanaman yang digunakan.

Advertisements

Posted on 15 July, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: