Gaharu oh gaharu!. Benarkah ia projek jutawan

Gaharu adalah projek jutawan. Sesiapa yang berhajat hendak menjadi jutawan tanamlah pokok gaharu sekarang. Ramai dah orang becakap tentang gaharu, tetapi bagaimana hendak bermula ?. Ini yang menjadi persoalan. Apakah benih yang hendak ditanam. Pokok gaharu atau Aquilaria banyak spesis, paling kurang terdapat 25 spesis. Apakah jenis spesis yang terbaik untuk ditanam. Nak tanam spesis tempatan atau spesis dari luar negara. Ramai pembekal anak benih yang mendakwa spesis yang dibekalnya adalah yang terbaik. Ada juga yang mengatakan boleh saje tanam spesis apa pun asalkan pokok gaharu. Gaharu adalah pokok jutawan, tetapi nama tempatan di Malaysia ialah pokok karas atau depu, English kata Agarwood kalau nak tahu lebih banyak search aje dalam google, Bersepah laman web yang cerita pasal agarwood ini. Bagi saya tak kisahlah apa spesis pun, asalkan saudara menanamnya. Mulalah tanam sekarang, jangan tunggu ada tanah seratus ekar baru nak tanam. Jangan juga tunggu kerajaan beri subsidi benih baru nak tanam. Mulakan projek anda sekarang mengikut kemampuan. Jika ada tanah sekangkang kera yang boleh tanam 10 pokok apa salahnya jika anda tanam gaharu untuk hiasan taman. Boleh juga beragan-agan untuk jadi jutawan.

 

Tentang harga benih pula bermacam macam. Jika nak free masuk kehutan cari sendiri tak payah beli. Orang Thailand cabut bawah pokok yang tumbuh meliar je! Kemudian mereka masukan dalam polly bag dan mereka jual demgan harga RM 2.00 hingga RM 15.00 sepokok.

 

Kata pakar motivasi, jika kita hendak berjaya kena ikut jejak-jejak orang berjaya. Kena tengok benih jenis apa yang orang berjaya telah tanam. Kalau boleh! pergi tengok sendiri. Sebab itu YB Exco Pertanian Terengganu En Rozi Mamat pergi tengok sendiri di Vietnam. Mereka telah ada pengalaman lebih 25 tahun dalam bidang ini.

 

Tanam jangan tak tanam.

Posted on 11 July, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: