Penanaman gaharu untuk projek rakyat.

Gaharu tidak asing bagi rakyat Terengganu. Gaharu diperolehi dari pokok karas atau candan ia dikenali juga sebagai pokok depu. Gaharu asli diperolehi dari hutan Tropika dan mempunyai permintaan yang sangat tinggi untuk industri minyak wangi. Namun begitu akibat daripada exploitasi hutan yang tidak terkawal spesis gaharu yang ada telah hampir pupus.


Penemuan kaedah baru dalam penghasilan gaharu dari dari negara Asia yang lain amat mengejutkan. Ini merupakan suatu peluang baru untuk diterokai di negara ini. Vietnam umpamanya telah berjaya menghsilkan kayu gaharu dari spesis yang terbaik dari pokok yang mereka tanam sendiri . Penanaman pokok gaharu mengambil masa yang singkat untuk diproses. Ianya mengambil masa 5 tahun sahaja untuk mengeluarkan hasil. Teknologi yang telah digunakan oleh Vietnam telah terbukti berjaya.

Terengganu mempunyai cuaca dan struktur muka bumi yang hampir sama dengan Vietnam dan potensi untuk spesis tersebut tumbuh dengan baik di Terengganu sangat tinggi. Memandangkan ia adalah spesis yang terbaik, maka ia sepatutnya dijadikan projek untuk sumber ekonomi baru  negeri ini. Oleh kerana teknologi bagi menghasilkan gaharu diperolehi melalui kajian dan penyelidikan yang lama dan ianya terbukti berjaya melalui teknik inokulasi. Teknik inokulasi ialah kaedah aruhan ia itu memberi sejenis suntikan pada batang pokok supaya ia mengeluarkan resin kayu gaharu .

Kesedaran dan pengetahuan mengenai potensi gaharu sabagai sumber pendapatan baru kepada Negeri Terengganu patut diberi pendedahan kepada rakyat negeri ini. Dimana penanaman gaharu boleh mendatangkan pendapatan yang lumayang kepada rakyat Terengganu khusus kepada penduduk diluar Bandar. Penanaman gaharu sangat sesuai untuk dijadikan sumber pendapatan tambahan kepada rakyat Negeri Terengganu. Rakyat yang terlibat dalam projek ini tidak perlu memberi tumpuan sepenuhnya untuk menjaga pokok gaharu dan dapat menjalankan kerja-kerja lain untuk pendapatan keluarga. Penjagaan dan pemeliharaan pokok gaharu sangat minima dan boleh dijadikan sebagai kerja sampingan sahaja.

Maaflah jika  pihak berwajib tidak menyetujuinya, ini hanyalah cadangan saya sahaja. Negeri-negeri lain boleh juga boleh memikirkannya sebagai projek PPRT. Saya percaya Kementerian Pembangunan Luar Bandar  (KPLB) boleh mengkaji cadangan ini untuk pembangunan rakyat luar bandar. Sesungguhnya projek PPRT ini kena berfikir diluar kotak sedikit, baru boleh berjaya ia itu kena lari sedikit dari projek biasa seperti bantuan pertanian yang telah biasa dibuat.

Jika anda berminat mengenai perkara ini anda boleh hubungi Encik Zabri (0199341226 atau  e-mail : zabri@yahoo.com ) untuk mendapat keterangan lanjut.

M

Advertisements

Posted on 4 July, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: