Apakah teknik aruhan inokulasi boleh dilakukan kepada pokok karas dari spesis yang banyak tumbuh di hutan Malaysia untuk menghasilkan gaharu yang bermutu tinggi ?

Penghasilan gaharu dari pokok karas atau depu tidak asing lagi kepada rakyat Malaysia. Pokok karas dikenali dengan nama sainstifik sebagai Aquilaria spp. yang tergolong dalam famili Thymelaeceae. Di Malaysia, terdapat 5 spesies sahaja iaitu Aquilaria hirta, A. beccariana, A. rostrata, A. malacensis dan A. microcarpa. Teknologi penghasilan gaharu melalui kaedah aruhan atau inokulasi adalah teknologi baru bagi Malaysia. Terdapat beberapa agensi di Malaysia telah mejalankan penyelidikan berkaitan dengan perkara tersebut. Diataranya ialah MINT (Nuklear Malaysia ) dan Institut Perhutanan Mlalaysia (FRIM). Penyelidikan dan kajian tersebut masih dilaksanakan. Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu telah membuka ladang seluas 106 ekar dengan menanam 35,000 batang pokok karas di Merchang Marang sejak 2005. Manakala kerajaan Negeri Kelantan telah meminda enakmen perhutanan bagi membolehkan proses inokulasi dilaksanakan kepada pokok karas atau depu yang tumbuh dalam kawasan hutan simpan. Ini adalah langkah untuk meneroka sumber pendapatan baru bagi negeri-negeri berkenaan.


Namun begitu kita harus berhati-hati dalam memilih spesis yang baik untuk ditanam. Kerana spesis yang tidak sesuai hanya dapat menghasilkan gaharu yang bermutu rendah. Oleh kerana penanaman gaharu melibatkan pelaburan yang panjang. Maka sangat penting pelabur memilih spesis yang tepat untuk melaksanakan projek ini.

Pada pandangan saya kita tidak mempunyai banyak masa untuk menunggu hasil dari penyelidikan yang dilaksanakan oleh agensi berkenaan. Oleh itu langkah MZN Niaga bekerjasama dengan rakan niaga Vietnam adalah tepat kerana mereka telah berpengalaman selama tiga puloh tahun dalam bidang berkenaan. Konsep yang digunakan amat mudah ia itu konsep kontrak farming.

Secara ringkasnya menurut En Zabri mereka hanya membuat kontrak farming dengan penanam yang menanam benih dari spesis Aqularia Agallocha Roxb”atau Da Bao Huon (DBH) sahaja. Spesis telah terbukti menghasil kayu gaharu yang berkualiti tinggi. Penanam akan akan dibekalkan anak benih yang terpilih ini. Mereka wajib menjaganya hingga umur 5 tahun atau mencapai saiz lilitan tertentu. Syarikat akan membeli semula pokok yang belum dibuat inokulasi dengan harga RM500 –RM1000 sepokok. Pokok cukup saiz untuk dibuat inokulasi tadi akan menjadi hak syarakat.

Advertisements

Posted on 30 April, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: