Bersama Malaysia Auckland Postgraduate Student Association (MPSA) berlansung di Owairaka District school

Auckland City, Ahad 25 April 2009 merupakan hari kelima jahaniwalit.com berada di New Zealand. Saya rasa sangat bertuah kerana dijemput untuk hadir dalam perjumpaan keluarga dan ramah mesra pelajar-pelajar Malaysia di Auckland New Zealand, Perjumpaan yang dianjurkan oleh AJK Malaysia Auckland Postgraduate Student Association (MPSA) berlansung di Owairaka District school, 113. Richardson Road, Owairaka, Auckland. Gathering yang bermula pada jam 2.00 petang berakhir pada jam 4.00 petang.

Menurut En Anas Ibrahim yang juga Presden MPSA 2009/10 bahawa perjumpaan keluarga ini diadakan 3 bulan sekali . Hari ini telah dihadiri oleh 120 orang termasuk ahli keluarga mereka. Ia bertujuan untuk mengeratkan persahabatan dan saling membantu diantara satu dengan yang lain. Sambutan pada kali ini dianggap luar biasa kerana begitu ramai yang hadiri. Pemerhatian saya perjumpaan MAPSA Gathering cukup meriah dan bermakna dengan kehadiran lebih kurang 120 orang termasuk anak-anak. Pelajar-pelajar yang tinggal di Auckland City Central hadir lebih awal, untuk membantu terutamanya di bahagian dapur serta yang membawa makanan/minuman untuk disumbangkan semasa majlis tersebut. Dalam perjumpaan ini kami dijamukan dengan nasi afgan. Sedap juga!. .. Terima kasih diatas kemesraan anda semua. Semuga MAPSA bertambah maju  dengan ikatan kekeluargaan yang lebih kukuh.

Saya sempat berbual dengan beberapa orang pelajar disini dan mereka cukup seronok berada disini. Makanan halal tidak menjadi masalah kerana banyak kedai dan restoran menyediakan makanan halal. Restoran halal mudah dicara kerana mereka meletakan tanda halal . Bagi mereka yang mempunyai anak-anak bersekolah suasana pembelajaran disini sangat menarik. Penekanan yang diberikan ialah bagi membentuk sifat-sifat jati diri kepada kanak-kanak seperti independence, empathy, setting goals, organization, co-operation, talking responsibility, persistence,respect, confidence, honesty, leadership dan using inisiative. Manakala guru-guru yang mengajar anak-anak mereka sangat friendly.

Auckland City tiada jenayah tiada kemalangan jalan raya. Rumah penduduk disini tidak ada pintu pagar jika adapun tidak bertutup, gril tidak diperlukan dan kita akan berasa selamat berada disini. Kebersihan adalah kewajipan yang mana setiap penduduk disini menjaganya. Walaupun disini negeri orang bukan islam tetapi amalan yang sepatutnya orang islam lakukan banyak diamalkan disini.

Advertisements

Posted on 26 April, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: