Tiada burung walit atau pokok gaharu di Auckland City

Aucland City 24 April 2009 Hari ini adalah hari keempat jahaniwalit.com berada di New Zealand, ia amat berbeza dengan apa yang dialami di Malaysia atau di Negara Asia Tenggara yang lain. Cuaca sangat sejuk bagi saya . Hari pertama agak merunsingkan kerana pertama kali berada dibumi New Zealand. Tiada sahabat handai atau saudara mara disini. Orang yang bertama kali saya kenal ialah Brad, beliau adalah pemandu Van yang menghantar saya ketempat penginapan beralamat di 2/57 A Brikdale Rd. Aucland. Dia seorang yang peramah dan mencari alamat rumah tersebut melalui buku peta (buku panduan yang beliau miliki) . Saya fikir perancangan Bandar disini amat sistematik. Walau pun Auckland City sebuah bandaraya yang sibuk tetapi disini tidak berlaku trafficjem. Semuanya kerana sistem pengakutan dan sikap masyarakat disini menghormati pengguna jalanraya yang lain.

Bandar raya Auckland sangat bersih kerana warganya suka bersih. Tiada sampah yang dibiarkan merata-rata. Landskap nya cantik dan menarik , pokok-pokok menhijau ditanam dihalaman rumah. Sepanjang perjalanan dari penginapan ke Auckland City terdapat pemandangan yang indah terutamanya bila melintasi sungai Auckland, terdapat banyak perahu layar yang dilabuhkan di Marina berhampiran dengan pelabuhan Auckland.

Sistem pengangkutan awam yang cekap menyebabkan pengguna terutamanya pekerja dan pelajar tidak bimbang untuk berulang alik dari rumah ketempat kerja atau ke Universit menggunakan pengankutan awam. Walaupun mereka tinggal jauh diluar kota mereka tidak akan terlewat sampai. ketempat kerja Perjalanan bas mengikut jadual yang dipamirkan di perhentian bas. Menggunakan pengangkutan awam disini cukup selesa.

Tiada burung layang-layang disini apatah lagi burung walit. Yang saya temui hanyalah burung merpati. Bertuah sungguh negeri ku Malaysia yang kaya dengan sumber alam seperti burung walit dan kayu gaharu. Amat rugilah sekiranya kita tidak mengeksploitasi sepenuhnya sumber alam tersebut untuk memperkasakan ekonomi Negara.

Lapuran dari Auckland City, New Zealand 23 April 2009

Advertisements

Posted on 23 April, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: