Memahami apakah kayu gaharu atau agar wood

Gaharu telah dikenali sejak dahulu lagi. Kebanyakan penduduk dunia sukakan wangian menjadikan ia sebahagian hidup mereka. Sebab itu pasaran untuk kayu gaharu sentiasa meningkat. Lain-lain nama yang digunakan merujuk kepada gaharu adalah : agarwood dan eagle wood (English); “Agor” (Bangladesh); “akyaw’ (Myanmar); “calambour (French); “adlerholz” (German); “alim” (Sumatran); “Kanakoh” (Vietnam); “Gh’lng Kui Hsiang” (Chinese).

Gaharu dihasilkan daripada pokok Aquilaria spp. yang tergolong dalam famili Thymelaeceae. Pokok yang telah matang akan membesar sehingga 2O meter tinggj dan diameter sehingga 60 cm dengan batang berbentuk sederhana lurus. Dilaporkan terdapat 15 spesies dari genus Aquilaria yang mempunyai nilai komersil. Di Malaysia, terdapat 5 spesies sahaja yang ada nilai komersial iaitu Aquilaria hirta, Aquilaria, beccariana, Aquilaria, rostrata, Aquilaria malacensis dan Aquilaria microcarpa. Ia tumbuh di kawasan tanah pamah hingga ke ketinggian 750 meter dari aras muka laut. Kesemua spesies ini adalah penting dalam industri gaharu.

Keputusan daripada Inventori Hutan Nasional 4 (NFI-4) yang telah dijalankan pada tahun 2002 menunjukan taburan kayu gaharu atau Aquilaria species terdapat sebanyak 3.06 juta pokok dengan anggaran isipadu 1.83 juta metrit ton. Saiz pokok 15 cm diameter dan ke atas. Keputusan daripada inventori ini juga menunjukkan peratus yang tinggi pada pokok bersaiz diameter perepang 15 cm- 45 cm iaitu 95% bilangan pokok daripada kesemua pokok yang dibanci dan lebih kurang 66.8% jumlah isipadu pokok karas di keseluruhan Semenanjung Malaysia. Bagi kesemua negeri-negeri di Semenanjung Malaysia, Kelantan menunjukan jumlah stok anggaran bilangan pokok Karas yang tertinggi manakala negeri Pahang pula tertinggi anggaran dari segi isipadu pokok Karas. Negeri negeri lain juga species gaharu dapat tumbuh dengan baik.

Apakan perbezaan antara gaharu dan karas. Terengganu kayu gaharu dikenali sebagai pokok karas manakala Kelantan dikenali sebagai pokok depu. Gaharu dihasilkan daripada batang pokok Karas atau depu tadi. Tetapi tidak ramai rakyat Malaysia yang mengetahui bagaimana gaharu dihasilkan dari pokok karas. Ramai yang tidak faham bagaimana ia boleh dihasilkan.

Penghasilan gaharu adalah disebabkan oleh kecederaan yang berlaku keatas pokok karas sama ada dengan sengaja atau tidak sengaja. Apabila pokok karas tercedera ia akan berlaku tindakbalas supaya ia ‘immune’ terhadap cedera tersebut atau pokok mengalami stress. Kedua adalah disebabkan oleh serangan kulat . Dua keadaan yang berlaku ini adalah prinsip atau kaedah asas penghasilan gaharu dari species Aquilaria . Kaedah konvensional (melibatkan takikan parang). Kaedah bukan konvensional (melibatkan inokulasi buatan atau inoculant) .

Dari Aucland City 19/4/2009 jam 7.00 waktu tempatan

Advertisements

Posted on 20 April, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: