Auckland

Kuala Terengganu 18 April 2009. Penulis dalam perjalanan ke Auckland, New Zealand. Jika tiada apa-apa aral yang melintang blog jahaniwalit.com akan diaktifkan dari Auckland. Penulis akan berada disana selama dua bulan bermula 18 April 2009 dan akan kembali ke Tanah Air pada 20 Jun 2009. Walau bagaimana pun penulis berharap para pembaca dapat menghantar berita dan maklumat melalui e-mail : jahani@jahaniwalit.com .

 

Perkongsian maklumat penting jika kita ingin berjaya. Untuk kita menuju puncak jaya adalah penting kita menjayakan orang lain juga. Tiada maknanya kejayaan itu kiranya kita terpaksa memijak orang lain untuk kita naik keatas. Jika anda mempunyai wawasan untuk menjadi jutawan. Anda kena jadikan orang lain juga sebagai jutawan barulah anda akan menjadi jutawan yang berjaya.

 

Sehari dua ini saya terfikir bahawa blog jahaniwalit.com tidak hanya memberi fokus kepada walit sahaja. Saya juga akan berkongsi maklumat berkaitan gaharu juga. Tujuannya adalah untuk membuka minda kepada dua industri yang sangat berpotensi ini. Menyahut cabaran dan bersama YAB Perdana Menteri Malaysia untuk memberi nilai tinggi dan nilai tambah kepada sektor pertanian yang kurang berdaya maju.

 

Di Terengganu terdapat banyak tanah terbiar, khususnya tanah pertanian . Golongan petani banyak dianugerahkan tanah kelompok pertanian yang berkeluasan 2 ekar untuk diusahakan dengan dusun buah-buahan seperti duku, durian, rambutan dan lain-lain. Akibat daripada nilai pasaran buah-buahan merudum kebanyakan petani telah membiarkan dusun mereka begitu sahaja menjadi dusun terbiar. Jikalah mereka ini boleh dibantu dengan memberi nilai nilai tambah dan nilai tinggi kepada tanah yang terbiar tersebut. Langkah kerajaan Terengganu untuk menghadiahkan benih kelapa sawit kepada rakyat Terengganu untuk ditanam disekitar rumah atau kebun mereka patut dipuji. Berapa pokokkah bilangan anak pokok yang hendak diberi itu. Adakah bilangan yang hendak dihadiah itu ekonomik untuk diusahakan. Atau pun ada alternative lain untuk kita membantu mereka.

 

Artikel ini ditulis di KLIA sementara menunggu penerbangan ke New Zealand pada jam 9.10 malam

Advertisements

Posted on 19 April, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: