Penanaman gaharu untuk membuat wawasan diri menjadi jutawan

Produk industri asas tani yang bernilai tinggi adalah kayu gaharu. Hanya dengan keluasan tanah satu ekar , terdiri dari tanah kebun atau tanah terbiar anda  boleh  menanam pokok gaharu sebanyak 400 – 1000 pokok anda telah boleh meletakkan wawasan diri anda sebagai jutawan dalam tempuh 7 tahun akan datang. Jika anda seorang pegawai kerajaan yang akan bersara 7 tahun lagi, pasti anda pencen dengan bergaya sekali.

 

Species yang disyorkan untuk anda tanam ialah  Aqularia Agallocha Roxb”atau Da Bao Huong  ( ”dbh” ) ia berasal dari Vietnam. Kajian yang telah dibuat di India, Indonesia, Thailand,Vietnam, Malaysia dan Jepun didapati hanya  Aqularia Agallocha Roxb”atau Da Bao Huong  ( ”dbh” ) sahaja yang mengeluarkan hasil yang bermutu tinggi . Species ini cepat membesar, hanya dalam tempoh masa tiga hingga lima tahun sudah boleh dibuat inokulasi. Selepas inokulasi dibiarkan selama enam bulan hingga satu tahun ia sudah boleh ditebang.

 

Proses inokulasi adalah untuk menghasilkan produk  kayu gaharu atau  “Ky nam”  dalam bahasa Vietnam . Ky nam yang berkualiti tinggi akan menghasilkan aroma; masam, cengkih berangin,manis dan pahit.Bila dibakar dipenuhi minyak, harum semerbak dan asap kebiruan bergaris lurus.  Hanya benih pokok gaharu minyak “dbh” akan menghasilkan gaharu yang bermutu tinggi.

 

Penanaman gaharu memerlukan penjagaan yang sangat minima dengan konsep 4T ia itu tanam, tinggal, treatment (inokulasi), tebang. Pokok gaharu tiada musuh seperti serangga serta binatang ternakan. Hasil daripada inokulasi ini kayu gaharu akan menghasilkan teras dan bahagian yang tidak berteras boleh diproses untuk dijadikan minyak. Kayu gaharu mudah tumbuh dan senang membiak dihutan tropika seperti di Malaysia. Kepupusan pokok gaharu asli dari hutan menyebabkan permintaannya tidak mencukupi dipasaran.

Advertisements

Posted on 17 April, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: