Burung walit atau gaharu mana yang lebih berpotensi.

 

Permintaan untuk pasaran sarang burung walit ini begitu tinggi khususnya dari Negara China dan Hong Kong, malah dimana sahaja terdapat ‘China Town’ pasti ada permintaan untuk sarang burung ini.   Ini kerana masyarakat China mengamalkan pemakanan sarang burung ini sebagai amalan kesihatan sejak zaman berzaman lagi.  

 Pembiakan burung walit adalah satu-satunya aktiviti ekonomi yang melibatkan modal sekali sahaja. Ia itu modal menyediakan rumah burung. Burung tidak perlu diberi makan atau dipelihara. Ia hidup secara semula jadi dan mencari makanannya sendiri.  Usaha pembiakan (Cultivation) ini tidak melibatkan sebarang kos penyelenggaraan bulanan atau kos pengurusan ‘overhead’ atau ‘working capital’. Pengusaha hanya memungut hasil sarang untuk dipasarkan. Malah hasilnya juga dapat diwarisi hingga keanak cucu.  Usaha jenis ini cukup banyak dikendalikan oleh individu-individu yang kaya-raya  dan juga koperasi-koperasi yang berjaya.  

Bagaimana pula dengan potensi gaharu apakah ianya lebih hebat daripada burung walit. Pasaran untuk sarang burung walit hanya datang dari masyarakat China diseluruh dunia. Bangsa Arab dan Eropah tidak meminati sarang burung walit ini. Apa akan terjadi sekiranya orang China tidak mahu makan (boikod)  sarang burung walit lagi. Habis pengusaha burung walit akan gulong tikar. Berbeza dengan gaharu. Ia adalah bahan asas untuk industri minyak wangi. Permintaan untuk wangian melampaui batas bangsa , agama dan negara. Semua agama galakan wangian. Begitu juga bangsa, tiada bangsa yang tidak suka kepada wangian. Nilai pasaran gaharu terlalu besar berbilion dollar USD. Penawaran yang ada tidak mampu  memenuhi permintaan pasaran.  80% permintaan masih tidak dapat dipenuhi oleh negara pengeluar. Khususnya negara di Asia Tenggara.

Pokok  gaharu hanya tumbuh dihutan tropika seperti Malaysia. Bekalan semula jadi dari hutan asli telah hampir pupus. Teknologi inokulasi telah diperkenalkan melalui sistem aruhan menggunakan mikrob yang disuntik kedalam pokok karas atau depu supaya tindakbalas yang berlaku akan mengeluar resin gaharu dan menhasilkan teras kayu gaharu yang bernilai RM8,000.00 – RM20,000.00/kg. Bayangkan jika pokok yang mempunyai lilitan 10 in. mampu menghasil kayu gaharu sebanyak 5 KG. Maknanya nilai sebatang pokok gaharu dengan ketinggian 15 kaki mampu mencecah paling rendah RM40,000.00. Bayangkan jika anda hanya  menanam 100 pokok gaharu hari ini. Dalam masa 7 tahun akan datang nilai pokok gaharu anda akan mencecah RM4,000,000.00.

Advertisements

Posted on 16 April, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: