Langkah pertama memulakan projek membina dan menyiapkan bangunan rumah burung walit.

Langkah pertama untuk membina rumah walit ialah dengan menentukan  lokasi projek. Sebaiknya tanah milik sendiri. Tanah pertanian tidak  akan menimbulkan banyak masalah. Sekiranya tanah lot perumahan akan menimbulkan banyak masalah dengan jiran-jiran nanti . Maklumlah bukan semua orang suka dengan projek burung walit. Bagi mereka yang tidak suka macam-macam tomahan dan tuduhan akan dilemparkan.

 

Jika nanti jiran-jiran tidak suka jangan risau kerana bila dapat hasil nanti hadiahkan RM seratus dua kepada mereka. Pasti mereka tidak akan mengatkan bunyi burung walit bising dan wujud kacau gangu kepada mereka lagi. Malah jika suara walit tidak berbunyi mereka kata tak boleh tidur sebab rindu dengan suara walit, betul tak ?.

 

Bila hendak memulakan projek pilihlah kontraktor yang  berwibawa,mempunyai pengalaman dalam bidang pembinaan. pilihlah kontraktor yang berdaftar dengan pusat khidmat kontraktor (PKK) untuk membina bangunan rumah burung walit jangan pilih sebarang kontraktor yang tidak mahir dalam selok-belok bangunan  rumah burung walit. Buatlah perjanjian yang lengkap dengan kaedah bayaran mengikut progres kerja. Penyerahan projek pula hendaklah sehingga burung bersarang. Jika kontraktor boleh memberi jaminan begitu barulah dikatakan kontraktor dan konsultan yang hebat. Konsultan begitulah yang boleh anda harapkan.

 

Sebelum memulakan projek pastikan batu sempadan tanah anda telah ditemui.Jika batu sempadan tidak ditemui anda boleh minta tolong dengan pegawai ukur dan pegawai petempatan tanah yang berhampiran. Jangan letak bangunan sebarangan . Pegawai ukur akan mencari batu sempadan, tengok bearing dan jarak sempadan yang tepat.

 

Design bangunan kena lihat kedudukan matahari . Arah matahari naik dan jatuh kerana kedudukan bangunan yang banyak terdedah pada pancaran matahari akan mempengaruhi ventilasi bangunan. Jika bangunan melintang matahari secara memanjang kepanasan dalaman sukar dikawal berbanding dengan bengunan yang membujur.

 

Kedudukan bangunan juga harus mengambil kira kedudukan centra walit dari bungunan RBW anda. Kedudukan centra walit mempengaruhi arah terbang burung semasa keluar memburu makanan pagi dan petang.

Advertisements

Posted on 4 April, 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: