Kilauan emas putih dari Borneo. Sarawak berpotensi besar dalam industri burung walit

1.   Membudidaya walit dibangunan shoplot agak asing dan kurang diketahui oleh masyarakat tempatan. Kurang pengetahuan dan kawalan pemerintah menjadikan ianya agak terkawal.

 

2.   Walaupun khasiat  sarang burung telah diketahui sejak  lama dulu oleh masyarakat Sarawak. Namun begitu masyarakat Sarawak hanya mengetahui ,sarang walit yang dipungut dari gua  sahaja. Manakala sarang dari RBW jarang diketahui oleh masyarakat.

 

3.   Minat untuk membina rumah burung walit kurang teserlah kerana ramai yang tidak tahu dan beranggapan bahawa membudidaya walit adalah sukar untuk dilaksanakan.

 

4.   Kemungkinan gua-gua yang sedia ada telah dipenuhi oleh burung walit. Dengan sebab itu  .bila terdapat rumah burung walit yang baru didirikan cepat untuk.berhasil. Berlaku keadaan dimana burung mencari rumah, . tidak seperti di setengah tempat  rumah mencari  burung

 

 

5.   Kaedah membudidaya walit disini sangat mudah.anda hanya perlu mengubah suai rumah burung anda menjadi gua yang sama dengan gua pasti berjaya. Sarawak kini berada pada perinkat awal dalam industri ini.

 

6.   Pelbagai produk kesihatan boleh dihasilkan dari sarang burung sepertimana yang dilakukan oleh Syarikat Sinpiao dimana .mereka menjual sarang burung yang telah diproses, sarang burung gula-gula candy dan sebagainya. Pasaran untuk produk sarang burung sentiasa ada.walaupun mereka telah memulakan perniagaan ini  sejak 50 tahun yang lalu.

 

 

7.   Industri burung boleh menghasilkan produk hiliran. Produk  dapat dipelbagaikan,. memandangkan permintaaan sangat tinggi maka sarang burung yang ada tidak perlu diproses dalam bentuk produk yang lain permintaan adalah melebihi penawaran. Ssarang yang dipungut daripada gua tidak mampu memenuhi permintaan.

 

8.   Bagi mereka yang berminat untuk membangunkan rumah walit jangan ragu lagi tentang pasaran .kerana permintaan tetap ada, .sedangkan penawaran sangat terhad .peluang untuk memasarkan sarang burung dari rumah burung sangat tinggi kerana ianya lebih berkualiti berbanding dengan sarang gua.

Advertisements

Posted on 19 November, 2008, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: