Membudidaya walit di Bandaraya Kuching

Kuching 16 November 2008. Bandaraya Kuching Utara dan Kuching Selatan tidak dicemari dengan rumah burung walit kerana ia dikawal oleh pihak berkuasa. Langkah tegas yang diambil oleh pihak berkuasa tersebut menyebabkan pemilik bangunan tidak berani mengubah suainya menjadi rumah walit.


Kedatangan saya ke Kuching bertemu En. Mohd Yunus seorang kenalan dan peminat walit disini. Disuatu kawasan yang tidak jauh dari lapangan terbang Kuching En Yunus memberitahu terdapat rumah kedai yang telah diubahsuai menjadi rumah walit. Diatas bumbung atapnya ditanam dengan rumput. Kami melewati pasar lama Satok disini saya melihat sebuah rumah kedai yang telah dijadikan rumah walit. Menurut Yunus tidak banyak lagi RBW yang didirikan di Bandaraya Kuching ini. Berdasarkan pemerhatian saya di pasar Satok tadi kehadiran walit agak banyak walau pun ketika itu masih diawal petang.

Membudidaya walit sangat berpotensi disini memandangkan walit adalah habitat asal yang telah lama mendiami bumi kenyalang ini. Menternak walit disini tidak terlalu sukar kerana tidak banyak persaingan disini. Menurut En Yunus sebuah rumah walit yang dibangunkan oleh kawan beliau di daerah Mukah dimana saiznya 20′ X 20′ satu tingkat sahaja sangat berjaya damana dalam masa 7 bulan sahaja telah dapat 4 kg. Tempat yang didirikan rumah walit tersebut tidak jauh dari gua batu kapor yang telah dihuni oleh walit disitu.


Walaupun Sarawak berpotensi besar namun karenah birokrasi pemerintah menyebabkan pertumbuhan RBW agak perlahan kerana kawalan jabatan Perhutanan. Pembudidaya walit diwajibkan mendapat lesen daripada Jabatan Perhutanan terlebih dahulu. Harga lesennya diantara RM10,000 hingga RM15,000. Bagi pengusaha baru kadar lesen yang dikenakan sangat membebankan.


Baru baru terdapat peristiwa pihak jabatan perhutanan yang memecah masuk dan memusnahkan RBW yang dimiliki oleh pengusaha disini kerana tidak mendapat lesen dari jabatan Perhutanan. Oleh kerana sarang burung dianggap hasil hutan maka jabatan Perhutanan Sarawak diberi kuasa untuk mengawalnya bukannya jabatan Perhilitan.

Advertisements

Posted on 17 November, 2008, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: