Rekabentuk lubang masuk RBW membolehkan walit masuk dengan lengguk yang bergaya

Lama saya tidak menulis berhubung dengan espek teknikal berkaitan rumah burung. Perkara teknikal ini tidak boleh dipandang mudah semasa membangunkan sesebuah rumah burung. Lantaran ikut ikutan tanpa mengetahui sebab yang sebenar ianya direka bentuk sedemikian rupa. Perkara begini terjadi kerana yang diupah membina adalah tukang rumah bukannya konsultan. Tukang biasanya menjalankan kerja ikut arahan dan tidak tahu mengapa ianya dibuat begitu dan begini. Disini saya cuba berkongsi pengetahuan dengan anda.

 

Rekabentuk rumah walit yang salah akan menghalang walit masuk dengan selesa kedalam rumah burung walit . Sebelum masuk biasanya walit akan berputar-putar terlebih dahulu. Ada yang membuat putaran mengikut pusingan jam ada yang melawan pusingan jam. Terdapat juga keadaan walit yang tidak berputar tetapi terus masuk dengan lengguk yang berjaya . Walit yang masuk dengan lengguk  bergaya ini biasanya penghuni tetap disitu atau walit yang mempunyai komitmen dengan RBW seperti sedang mengeram telor atau ada anak yang perlu diberi makan.


Mengetahui jenis dan gaya terbang burung walit penting semasa mereka bentuk lubang masuk. Lubang masuk hendaklah jangan terlalu rapat dengan atap atau siling kerana walit akan rasa tergangu. Begitu juga bila terlalu rapat dengan dinding. Sekurang-kurangnya pada jarak 20′ dari dinding kiri atau kanan. Keadaan ini adalah bagi rekabentuk yang mempunyai dua buah lubang masuk. Bagi RBW yang mempunyai rumah monyet . Saiznya rumah monyit mestilah sesuai dan dapat  memberi keselesaan untuk burung masuk dengan lenggok yang bergaya.

.
Rekabentuk lubang masuk yang sesuai  sangat penting bagi kejayaan sesuatu projek RBW. Jangan nanti tersalah dalam membuat perhintungan, penentuan lubang masuk yang tidak sesuai projek yang menelan belanja ratusan ribu mengundang kegagalan. Jika gagal anda terpaksa mencari konsultan untuk memperbaikinya. Ini bermakna anda terpaksa menambah kos lagi. Pembaziran berlaku dan buget bertambah lagi.


Oleh itu sebelum menentukan lubang masuk burung anda harus mahir melihat  arus terbang burung dan arah tiupan angin. Apakah arah matahari naik atau jatuh juga mempengaruhi letaknya lubang masuk. Dalam keadaan tertentu ya, tetapi dalam keadaan tertentu tidak . Ini adalah kerana lubang masuk mempengaruhi pencahayaan dalam rumah burung. Jika susun atur nesting plank dapat menghalang penchahayaan penentuan lubang masuk samada menghala matahari naik atau jatuh tidak menjadi masalah yang penting burung dapat masuk dengan selesa.


Jika anda tidak yakin dengan kebolehan anda dalam menentukan lubang masuk , saya nasihatkan anda mendapatkan nasihat pakar. Tersalah rekabentuk akan meningkatkan potensi rumah burung anda untuk gagal.

Advertisements

Posted on 14 November, 2008, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: