Laporan percutian jahaniwalit.com dan En Zabri ke Dumai Sumatera tanggal 8 -10 November 2008

Ketibaan saya, Zabri dan Kamal disambut oleh Herman anak sulong Hj Mansor. Kedatangan kami ke Dumai untuk menziarahi Hj Mansor seorang jutawan di Dumai yang  miliki ladang kelapa sawit seluas 2500 ekar. Dahulunya beliau adalah usahawan perkapalan dan pemborong beras di Dumai. Beliau adalah kaum melayu yang gigih berusaha untuk berjaya, bermula dari bawah Hj Mansor meninti tangga untuk berjaya.

 

Pertemuan kami dengan Hj Mansor dibekas gedung berasnya yang telah diubah suai menjadi rumah burung walit. Lima pintu gedung ini degan ketinggian 4 tingkat. Tingkat 2 hingga 4 telah dijadikan rumah walit sejak 2 tahun yang lalu. Pergaulan Hj Mansor dengan toko gedung walit berbangsa cina mendorong beliau terlibat dalam industri walit.

Walaupun tidak pernah belajar untuk membina rumah  walit Hj Mansur telah menceburi bidang ini. Kerancakan pembangunan rumah walit di Kota Dumai, saya jangkan RBW disini tak kurang dari 1000 buah. Saya perhatikan lebih 90 % tingkat atas bangunan kedai di jadikan RBW. Hj Mansor juga tidak mahu ketinggalan . Memiliki rumah walit adalah status dan maruah orang kaya di Dumai. Hj Mansor kini memiliki 20 pintu  RBW. Di sini  RBW dibina lebih indah dari rumah kediaman atau kedai biasa, ada dindingnya dipasang seramik dengan reka bentuknya cukup cantik. Tidak hairanlah RBW disini adalah lambang status orang kaya.

 

Hari kedua kami dibawa Hj Mansor ke Duri suatu daerah kira kira 2 jam perjalanan dari Dumai. Dimaklumkan seorang jutawan di Duri Hj Pandi telah memiliki  100 buah rumah walit. Sekiranya saya tidak datang sendiri pasti saya tidak percaya.

 

Hj Mansor membawa kami ke sebuah toko walit miliknya di Duri dalam proses pembinaan. Jika di Malaysia saya angarkan kos pwmbinaanya tidak kurang dari RM 1 juta. Bangunan 4 tingkat ini dibina dengan ketinggian 14 kaki setiap tingkat.

Hj Mansor juga membawa kami kesebuah RBW yang dibinanya di kawasan ladang sawit dengan saiz 40′ X 70′ ketinggian 3 1/2. RBW ini telah 4 kali dimasuki pencuri. Sebab itu menurut Hj Mansor pertambahan populasi amat perlahan. Setiap kali dimasuki pencuri anak anak walit bertaburan dilantai. Hj Mansor amat sedih dengan kejadian tersebut. Yang anehnya dalam masa 15 hari sahaja walit mula bersarang semula . Mungkin disebabkan disini tiada persaingan dengan RBW yang lain.

Sepanjang pemerhatian disini pemilik rumah walit disini main redah aje tanpa mengikut spesikasi yang sebenar. Kadar penghasilan 1 KG sebulan sudah memadai bagi mereka kerana itu lebih baik dari perolehan sewa bangunan untuk  perniagaan.

 

 

 

Penginapan kami di Comfort Hotel Dumai kami dipertemu seorang bekas jeneral bersara tentera Indonesia,  kini mempunyai RBW di Dumai tapi tinggal di Medan. Rumah RBW beliau asalnya sebuah hotel 4 tingkat kini diubahsuai menjadi RBW. Namun rumah walit ini tidak diubah suai seperti RBW. Kayu untuk nesting plank tidak  dipasang. Walit hanya bersarang di beam konkrit  dan dinding sahaja. Kutipan hasilnya lebih kurang 1 kg sebulan. Begitu pun beliau telah berpuashati.

 

Kedatangan kami disii adalah untuk membantu Hj Mansor meningkatkan populasi RBW beliau dengan teknologi terkini yang dimiliki oleh MZN Niaga. Menurut Hj Mansor walaupun beliau memiliki 20 pintu RBW sejak 2 tahun yang lalu perolehan yang beliau dapat hanyalah 3 kg sekali kutipan. Haji Mansor juga telah membawa kami ketapat lokasi yang dicadangkan untuk pembinaan sebuah lagi RBW di kawasan ladang sawit. Pak Zabri diminta memberi khidmat nasihat untuk pembinaan terebut.

 

Walaupun Indonesia telah lama dalam industri ini. Tetapi dari segi teknologi yang digunakan adalah agak ketinggalan  berbanding dengan dengan yang digunakan di Malaysia.

Advertisements

Posted on 10 November, 2008, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: