Penggunaan teknologi terkini mampu menjadikan RBW lebih sukses berbanding dengan pengalaman semata-mata

Teruja dengan pendapatan lumayan daripada industri burung walit ramai yang ingin mencubanya. Bagi mereka yang mempunyai modal tiada masalah boleh terus membangunkannya.. Manakala mereka yang tidak mempunyai modal akan terus berusaha untuk mendapatkan modal. Ada yang meninjau intitusi kewangan untuk mendapatkan pinjaman. Dulu tiada institusi kewangan yang sanggup mengeluarkan pinjaman bagi membiayai industri burung walit kerana tiada dalam senarai projek yang boleh dibiayai oleh institusi berkenaan. Keadaan hari ini telah berubah, terdapat  institusi kewangan yang bersedia memberi pinjaman untuk ternakan burung walit antaranya MARA, TEKUN dan AGRO Bank dan lain-lain


Anda boleh saja membuat pinjaman untuk membangunkan  projek RBW tetapi harus berhati-hati dengan kaedah bayaran balik pinjaman. Ternakan burung walit berbeza dengan ternakan ayam, 40 hari ayam dah boleh dijual. Maknanya tempuh pulangan hasil dah dapat dijangkakan. Sebaliknya bagi ternakan walit kita tidak boleh beli anak walit dipasar untuk diternak oleh itu tempuh pulangan sukar untuk dijangka. Ianya banyak bergantung kepada ikhtiar dan rezeki dari Allah SWT. Usaha, ikhtiar dan doa itu sahaja harapan kita.

Ikhtiar dizaman sains dan teknologi ini lebih hebat daripada sebelumnya kerana  dengan bantuan teknologi boleh membantu kita mempercepatkan pengeluaran hasil. Pengalaman dimasa silam belum tentu memberi keputusan yang sama pada hari ini.Pengalaman silam tanpa bantuan teknologi mungkin tidak mampu bersaing dengan mereka yang menggunakan teknologi sepenuhnya.Dengan menggunakan kelebihan teknologi mungkin kita akan dapat hasil yang lebih baik berbanding dengan mereka yang tidak menggunakan teknologi sepenuhnya. Dalam era teknologi maklumat hari ini pengalaman lama mungkin tidak berguna lagi malah tidak mampu bersaing dengan mereka yang menggunakan teknologi terkini.

Jika anda ingin melabur dalam industri burung walit harus berhati-hati memilih konsultan. Carilah mereka yang benar-benar arif tentang teknologi masa kini. Oleh kerana ternakan walit sangat berbeza dengan ternakan yang lain , maka ikhtiar yang harus dilaksanakan lebih tertumpu kepada penggunaan teknologi. Bukan sahaja teknologi gubahan suara tetapi juga berkaitan dengan penyediaan habitan mikro yang kondusif untuk pembiakan burung walit didalam bangunan yang kita bangunkan.

Jika anda hanya menggunakan tukang yang berpengalaman dan telah membina banyak rumah burung belum tentu berjaya menghasilkan sebuah rumah burung yang menepati kehendak teknologi hari ini. Jika anda ingin menggunakan consultant carilah consultan yang boleh menguruskan projek anda dan memberi jaminan sehingga burung bersarang dalam RBW yang dibangunkan.Jangan guna kontraktur yang hanya tahu buat bangunan tetapi tidak tahu menyediakan habiat mikro sebuah rumah burung.

Ini adalah kerana membangunkan sebuah rumah burung hari ini tidaklah semudah membangunkan rumah 10 tahun yang lalu. Suatu ketika dahulu buat macam mana pun RBW. Burung akan tetap bersarang kerana ketika itu burung mencari rumah tetapi hari ini rumah mencari burung mencari burung.

.
RBW yang dibangunkan hendaklah bertaraf lbintang, tidak lagi sekadar rumah tumpangan. Saiz bangunan kecil besar tidak menjadi persoalan, begitu juga dengan dengan ketinggian bangunan bergantung pada tempat. Satu tinkat atau lebih juga tidak menjadi persoalan yang penting keselesaan untuk burung walit untuk roving didalamnya.

Rekabentuk rumah burung yang berjaya mesti dapat memenuhi habitat mikro yang diperlukan. Lubang masuk mesti berada pada kedudukan yang sesuai dengan arus terbang burung. Lubang antara lantai yang sesuai dan boleh memberi keselesaan pada burung memasuki nesting room dari arah roving room. Kelembapan dan suhu dalaman seharusnya dapat dikekalkan pada 85% hingga 95% dengan suhu 26C – 28 C. Manakala kegelapan dalaman 1lux hingga 2 lux atau remang-remang cahaya bulan. Habitat mikro ini dapat dikekalkan dengan bantuan teknologi.

Advertisements

Posted on 5 November, 2008, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: