Khasiat Sarang Burung Walit

Sarang burung walit dipercayai mempunyai banyak khasiatnya. Khususnya dalam mengurangkan masalah kekeringan, menghasilkan tenaga dan menguatkan fungsi spleen perut , masalah  berkaitan dengan paru-paru, dan hati.  Sarang burung ini digunakan untuk mengubati masalah penghadaman, tuberculosis, batuk dan phlegm-dyspnea (kesusahan bernafas), asma, hemoptysis (batuk berdarah), hematoma (penyakit berkaitan sel-sel darah), prolonged dysentery, demam malaria yang kronik, dysphagia (masalah menelan), lemah secara umum, dan lain lagi. Sarang burung juga digunakan  bagi batuk kering, batuk berdarah, muntah darah, berpeluh malam, masalah dada, dahaga, dan lain-lain.


Cara penggunaan bagi masalah kurus, kurang selera makan, masalah perut, berpunca dari sakit yang berpanjangan. Rebus sarang burung dengan susu atau dengan ayam, atau jus daging. 

Terdapat pelbagai cara untuk menyediakan masakan sarang burung ini dan ia bergantung kepada citarasa masing-masing. Cara yang biasa dilakukan ialah dengan merebus sarang burung ini sebanyak dua kali di dalam porcelain pot. Pada awalnya

Rendamkan sarang burung di dalam air sejuk selama 5 hingga 6 jam kemudian tukar air sekali. Bersihkan bulu-bulu dan bahan-bahan lain yang terdapat pada sarang tersebut. Sejatkan bagi mengeringkannya. Rebus dengan kadar secawan air bagi setiap 20gram dengan panas yang sederhana selama 10 hingga 15 minit, kemudian tambahkan gula batu atau garam secukup rasa. 

Gula batu ditambah bagi menambahkan lagi rasanya semasa sepuluh minit  terakhir masakan tersebut. Sesetengah orang menambah daun pandan ataupun ginseng bagi menambahkan lagi rasanya. Cara pemasakan ini disyorkan bagi mereka yang telah melalui proses pemulihan terapi. Sarang burung yang dikukus perlukan dihidang semasa masih panas dan sudu porcelain digunakan sebelum tidur dan disyorkan diambil semasa awal pagi bagi kesan yang maksimum. 

 

 Kajian Moden Sarang burung layang-layang (edible) mengangdungi glycoprotein dengan bahan-bahan protein dan karbohidrat. Kandungannya merangkupi salivary mucin dengan high ash sebanyak 2.3 peratus.  Ia mengandungi 10.8 peratus nitrogen yang pelbagai jenis. Terdapat juga 15.4 peratus karbohidrat dengan phosphorus, asernate, sulphur, kalsium, lemak, zat besi, kalium, hexosamine, dan vitamin B1.  Jumlah tenaga bagi 100 gram sarang burung (edible) ialah 345 kilocalories. Jumlah protein yang terdapat pada sarang burung ini ialah sebanyak 49.9 peratus. 

Sarang burung telah disyorkan penggunaannya bagi menguatkan badan bagi melawan penyakit yang berkait dengan darah yang lemah atau badan yang panas, sejuk, selsema, batuk, asma dan lain lagi. Penggunaan sarang burung juga disyorkan bagi melawan beberapa penyakit yang lain lagi seperti kanser dan untuk mengembalikan kesihatan daripada selepas sakit, atau pembedahan. Pengambilan sarang burung layang-layang yang kerap boleh memberikan seseorang itu kekuatan fizikal dan mental serta mengekalkan awet muda. Tonik daripada sarang burung ini juga digunakan bagi mengembalikan ketegangan kulit dan melambatkan proses penuaan.

Advertisements

Posted on 8 September, 2008, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: