Adakah permintaan pasaran sarang burung walit akan jatuh

null

Apabila zaman  berubah dunia pun berubah, struktur ekonomi juga akan berubah. Sarang burung bukan lagi  makanan gulungan bangsawan sahaja tetapi turut menjadi makanan rakyat biasa dan orang-orang yang berkemampuan. Melalui perbincangan saya dengan Pak Handoko seorang pembudidaya walet dan pengeksport dari Jakarta. Dahulu ketika tahun 1991 harga 2 KG sarang burung di Hong Kong adalah menyamai nilai 1 KG emas. Permintaan untuk sarang walit tetap tidak jatuh.   Pemakan sarang burung yang utama adalah masyarakat Cina yang bertaburan diseluruh pelusuk dunia yang berjumlah kira-kira 1.5 billion. Oleh itu permintaan datang dari negara China, Hong Kong, Jepun, Taiwan, USA dan juga negara Eropah. Negara-negara lain yang terdapat masyarakat cina atau wujudnya China Town turut mewujudkan permintaan untuk sarang burung ini.

Negara pengeluar sarang burung terdiri negara yang berada didalam jajaran kepulauan Andaman hingga ke Filifina. Malaysia dan Indonesia adalah negara pengeluar utama.


Perlu diingat bahawa sarang burung walit  bukan hanya sekadar bahan ubatan tetapi sebagai makanan tambahan. Masyarakat cina percaya bahawa sarang burung mempunyai nilai perubatan yang sangat tinggi pemangkin kepada pertumbujan sel dan kulit.


Negara pengeluar utama sarang burung adalah Malaysia dan Indonesia belum mampu memenuhi permintaan pasaran yang semakin meningkat. Pengeluaran Malaysia dan Indonesia hanyalah hanya mampu  20%-30% permintaan dalam pasaran dunia. 70% – 80% lagi keperluan pengguna belum mampu dipenuhi oleh pengeluar yang ada pada masa. Oleh yang demikian potensi pasarannya sangat besar.


Pertumbuhan ekonomi yang pesat meningkatkan lagi permintaan pasaran sarang burung . Permintaan Akan terus meningkat.Orang Eropah dan Arab telah mula makan sarang burung. Janganlah risau tentang pasaran kerana ia akan tetap terjamin. Jika harga sarang burung mentah dalam pasaran sentiasa stabil RM4000 – RM5000 /KG di Malaysia. Pengusaha tidak akan rugi dalam industri ini kerana pengeluar tidak memerlukan overhead kos untuk mengeluarkan sarang burung. Kerana ia adalah industri yang pelaburan modal hanya sekali dan hampir tiada overhead kos dan ianya boleh diwarisi hinga ke anak cucu.

Advertisements

Posted on 7 August, 2008, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. en jahani, harga sarang setahu saya tdk turun, malah harganya semakin meningkat di sebabkan pasaran nya semakin mendapat permintaan dan tidak pernah cukup, terutama di china yag ekonominya semakin meningkat, mungkin maklumat yg en jahani perolehi tidak betul.kebanyakan consultant (bukan pengusaha)tahu main harga terutamanya nilai harga di luar.sekiranya harga sarang tersebut di jual ngn harga yg murah, ini akibat pengusaha atau consultant yang kurang ilmu yang lakukan.imej industri ini sangat tinggi dan perlu di pelihara dan selidik dengan betul dan tepat.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: