Potensi walit di Vietnam

Syarikat pengeluar kasut USA telah mehantar wakil untuk meninjau pasaran di negara Afrika. Sebaik sahaja beliau sampai disana didapati pada ketika itu masyarakat pendalaman Arika tidak ada yang memakai kasut. Lantas beliau pulang ke USA melapurkan kepada majikannya bahawa tiada peluang untuk syarikat memasarkan kasut di Afrika  kerana orang Afrika tidak memakai kasut. Selepas itu pihak syarikat menhantar orang lain pula untuk membuat tijauan di Afrika. Sekembalinya wakil yang baru ini terus melapurkan bahawa syarikat mereka mempunyai potensi yang besar untuk memasarkan kasut keluaran mereka ke Afrika kerana tiada persaingan dan orang Afrika boleh dididik untuk memakai kasut.

Semasa jahaniwalit dan rakan-rakan membuat tinjauan di Vietnam didapati di Badar Raya Hor Chi Minh belum kelihatan sebuah pun rumah walit. Sedangkan dilangit diwaktu pagi dan petang kelihatan walit galak memburu makanan. Apakah orang disini tidak tahu akan potensi industri walit ?.

Sama-samalah kita renungkan. Pada saya industri walit disini sangan berpotensi kerana muka buminya yang rendah. Di kawasan luar kota raya pula penuh dengan pepohon hijau yang kaya dengan  serangga untuk makanan walit serta kawasan sungai Mekong yang luas.

Advertisements

Posted on 25 July, 2008, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: